Even laden... Een ogenblik geduld a.u.b.

BierenPROEF#PROEF#01 – frambozen wit

14 juni 20170
https://lab54.nl/wp-content/uploads/2017/06/IMG_20170606_222809-1024x768.jpg

Frambozen WitHet ontwikkelen van nieuwe recepten voor nieuwe bieren is iets wat continue doorgaat. We willen jullie graag meenemen op deze ontdekkingsreis, en daarom starten we met deze nieuwe serie van blogs: PROEF#.

In deze eerst post gaan we in op de ontwikkeling van een “Frambozen Wit”. Rob wil al lang iets doen met fruit en bier, en zijn oog viel op de framboos. Frambozen komen van nature voor in Nederland en behoren net als onder andere aardbeien, bramen en appels tot de rozenfamilie. Met de Betuwe op een steenworp afstand, zijn de frambozen bovendien heel makkelijk te krijgen bij de boer. Frambozen zijn zoetzuur van smaak en hebben een warm, houtachtig karakter. Frambozen doen het goed met room en yoghurt. Hiervan uitgaan leek ons de combinatie met witbier -ook fris en zoetzuur- erg lekker.

Als eerste zijn we begonnen met het brouwen van een witbier. Witbier, is een 400 jaar oude stijl uit België en onderscheid zich van een Duitse weizen doordat er ongemoute tarwe en kruiden gebruikt worden. Koriander en Curaçaoschillen (zure sinaasappels) zijn het meest klassiek. We zijn dichtbij het klassieke recept gebleven en zijn uitgegaan van de volgende mouten en granen:

  • Ongemoute tarwe (45%)
  • Pilsmout (45%)
  • Havervlokken (8%)
  • Münchener mout (2%)

De ongemoute tarwe en havervlokken hebben we gehaald bij De witte molen aan de looimolenweg in Nijmegen. Deze molen is volledig in bedrijf en maalt granen voor (thuis)bakkers. Als je in buurt ben: echt een keer gaan kijken. Havervlokken zijn toegevoegd om het bier iets romiger te maken. De Münchenermout zorgt voor wat mout karakter en een beetje kleur.

IMG_20170606_222809Traditioneel gehopt met Hallertau Mittelfrüh. Dit is een duitse hop uit de regio Hallertau in Beieren. Mild van karakter en beetje kruidig. Naast de hop hebben we ook verse sinaasappelschil, korianderzaad en kamille meegekookt. Het bier is vergist met een traditioneel gist voor witbieren. Na de primaire vergisting hebben we het bier in twee mandflessen gegoten voor de secundaire vergisting. Aan een van de twee mandflessen hebben we frambozen toegevoegd. Hierdoor kunnen we zowel beoordelen hoe het basis-witbier is geworden, als het frambozen-witbier.

Over een week kan het bier gebotteld worden, dan nog een paar weekjes wachten en kunnen we eindelijk proeven. De proefnotities delen we dan uiteraard ook weer hier.

Wordt vervolgd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *